Recepturę chleba opracował Robert Kowalczyk. Bazując na dawnych, babcinych przepisach stworzył produkt niepowtarzalny, cieszący się bardzo dużą popularnością wśród smakoszy tego zdrowego pieczywa. Chleb staropolski przygotowany jest na naturalnym zakwasie, bez chemicznych polepszaczy i przyspieszaczy, co podnosi walory odżywcze i zdrowotne wypieku. Podstawowymi surowcami używanymi do jego produkcji są: mąka żytnia, mąką pszenna, drożdże, woda. Chleb formowany jest ręcznie i wypiekany w tradycyjny sposób co sprawia, że miękisz jest niezwykle delikatny, a jego skórka złocista i chrupiąca.
W 2007 roku Chleb staropolski otrzymał I nagrodę w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt żywnościowy.
Piekarnia aktywnie bierze udział w lokalnych imprezach takich jak festyny produktów lokalnych, dożynki czy targi. Zawsze chętnie pomaga tak we wszelkich lokalnych inicjatywach. Sprzedaż wyrobów prowadzania jest między innymi w sklepie firmowym usytuowanym w Kozienicach, na skrzyżowaniu ulic Warszawska i Marii Skłodowskiej-Curie, który został oznaczony logiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Ziemi Kozienickiej”.