Pieczemy od pokoleń

Przygodę z piekarstwem zaczęliśmy Grabowie nad Pilicą w 1991 roku. Jesteśmy firmą rodzinną, która kultywuje znane naszym babkom i prababkom receptury pieczenia chleba.  

Historia zakładu rozpoczęła się  w 1991 roku, kiedy to Tadeuszowi Kowalczykowi obrodziły zboża i zastanawiał się co zrobić z jego nadwyżką. Kolega, który prowadził sklepy spożywcze powiedział: „Tadek, jakbyś zrobił z tego chleb to bym go od Ciebie kupił”. Tadek jako przedsiębiorczy człowiek zbudował piekarnię. Zboża starczyło na tydzień…..

Przez następne 20 lat prowadzeniem biznesu zajmowała się żona Krystyna. Dziś o jakość produktów dbają synowie Robert i Dawid. Przez kilkadziesiąt lat działalności mimo rozwoju technologicznego nadal sercem firmy są piekarze, którzy sprawiają, że pieczywo jest rzemieślnicze. Oferta zakładu jest niezwykle bogata, gdyż w swojej ofercie posiadamy 20 rodzajów pieczywa. Wśród wypieków znajdziemy nie tylko pieczywo pszenne, żytnie, pszenno-żytnie, ale również wyroby półcukiernicze: drożdżowe i piaskowe. Jednym z najbardziej znanych produktów, pochodzących z piekarni jest Chleb staropolski.

Recepturę chleba opracował Robert Kowalczyk. Bazując na dawnych, babcinych przepisach stworzył produkt niepowtarzalny, cieszący się bardzo dużą popularnością wśród smakoszy tego zdrowego pieczywa. Chleb staropolski przygotowany jest na naturalnym zakwasie, bez chemicznych polepszaczy i przyspieszaczy, co podnosi walory odżywcze i zdrowotne wypieku. Podstawowymi surowcami używanymi do jego produkcji są: mąka żytnia, mąką pszenna, drożdże, woda. Chleb formowany jest ręcznie i wypiekany w tradycyjny sposób co sprawia, że miękisz jest niezwykle delikatny, a jego skórka złocista i chrupiąca. 

W 2007 roku Chleb staropolski otrzymał I nagrodę w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt żywnościowy.

Piekarnia aktywnie bierze udział w lokalnych imprezach takich jak festyny produktów lokalnych, dożynki czy targi. Zawsze chętnie pomaga tak we wszelkich lokalnych inicjatywach. Sprzedaż wyrobów prowadzania jest między innymi w sklepie firmowym usytuowanym w Kozienicach, na skrzyżowaniu ulic Warszawska i Marii Skłodowskiej-Curie, który został oznaczony logiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Ziemi Kozienickiej”.